Brazilian Jiu Jitsu, Grappling, MMA

Brazilian Jiu Jitsu is een martial art. Oorspronkelijk is het begonnen door een vorm van Judo dat zich meer heeft gespecialiseerd in het grondgevecht. In Brazilië is deze vorm verder ontwikkeld tot het hedendaagse Brazilian Jiu Jitsu en dus sterk gericht op het grondgevecht.

Bij Brazilian Jiu Jitsu is het doel om de tegenstander vanuit de staande positie zo snel mogelijk naar de grond te werken om vervolgens een steeds dominantere positie te krijgen en de tegenstander te laten afkloppen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse grepen, armklemmen, verwurgingen en beenklemmen. Het wordt ook wel 'HUMAN CHESS' genoemd, omdat het een strategische sport is waar continue moet worden nagedacht over de volgende handeling van de tegenstander.
Door zo snel mogelijk naar de grond te gaan wordt het voordeel dat een meer bekwame staande vechter heeft weggenomen. Uit onderzoek en praktijk blijkt dat 80% van de vrije gevechten op de grond eindigen.  Dit is ook te zien bij de belangrijkste Mixed Martial Arts (MMA) wedstrijden. Bij deze wedstrijden wordt het merendeel beslist op de grond. Het is dan ook belangrijk het grondgevecht te beheersen.

Technieken Brazilian Jiu Jitsu

BJJ is een meer aan de praktijk aangepaste versie van het traditionele Japanse Jiu Jitsu. Het idee achter beide vormen is dat een klein of zwakker persoon met de juiste technieken en bewegingen zichzelf kan verdedigen tegen een sterker en groter persoon. Het BJJ is dus ook een zeer geschikte vechtsport voor lichtere personen en vrouwen! BJJ kan ook beoefend worden als een  competitie sport, hierin wordt er verschil gemaakt tussen sport BJJ (met traditioneel pak), Grappling (zonder pak, trappen en stoten zijn niet toegestaan) en MMA (zonder pak, alles is toegestaan).Voor een toeschouwer lijkt BJJ vaak op een onsamenhangend potje worstelen. Er zit echter een duidelijk systeem in zodat de beginnende beoefenaar de technieken op een gestructureerde manier leert toe te passen. De posities zijn ingedeeld in: stand up, guard, cross side en mount.

De trainingen zijn opgebouwd uit drie elementen: warming-up, technieken en sparren. De warming-up bestaat uit specifieke oefeningen voor BJJ, deze oefeningen zorgen voor een betere doorbloeding van de spieren wat de kans op blessures tijdens de training verkleint. Na de warming-up volgen de technieken. Tijdens deze sessie worden de bewegingen en principes van BJJ met een partner beoefend. Het laatste deel van de training wordt er gesparred. Sparring is een belangrijk onderdeel van BJJ waarbij de geleerde oefeningen en principes toegepast moeten worden op een bewegende tegenstander.


Straat gevechten, wedstrijden en MMA partijen beginnen allemaal staand. De bedoeling is om de afstand te verkleinen en ervoor te zorgen dat de tegenstander geen effectieve trappen of stoten naar het lichaam of hoofd kan maken. Als de afstand met de tegenstander eenmaal verkleind is kan de tegenstander met een take-down naar de grond gebracht worden.

“The ground is like an ocean, I am the shark, and most people don’t even know how to swim”


Vele voordelen van Brazilian Jiu Jitsu

1. Het leert je technieken, die na relatief korte tijd effectief toe te passen zijn.
2. Het leert je technieken, die technisch en tactisch gezien, geperfectioneerd zijn.
3. Het heeft een positief effect op het zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en de assertiviteit.
4. Het stimuleert de ontwikkeling van doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen.
5. Het is een goede training voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.
6. Er wordt getraind in een ontspannen sfeer met respect voor elkaar.
7. Je kunt het beoefenen op jouw eigen niveau en werken aan je persoonlijke doelen.
8. BJJ is allesomvattend. Er komt nooit een einde aan het ontwikkelen van effectieve technieken.
9. De kans op letsel in het dagelijks leven neemt af, o.a. door verbeterde stabiliteit en het aanleren van valtechnieken.

Vele voordelen van Brazilian Jiu Jitsu voor kinderen!


1. Kinderen leren beter om te gaan met tegenslagen en overwinningen
Het leven bestaat uit goede momenten en ook minder goede momenten. Ook op de matten bij BJJ win je soms, maar verlies je ook. De kinderen leren hierdoor om juist ook van een nederlaag te leren. Bij winst leren de kinderen juist nederig te zijn en ook, naast de vreugde, ook iets op te steken.

2. Kinderen leren dat het maken van een 'fout', komt met een prijs, maar nog meer met een les
Tijdens de BJJ lessen leren de kinderen dat, zodra zij een 'fout' begaan, ze onmiddelijk worden 'afgestraft'. Het zorgt ervoor dat de kinderen hiervan leren en het daardoor de volgende keer anders zullen doen. Zoals ook het leven bestaat uit 'fouten' maken en daarvan leren!
  
3. Kinderen ervaren de vreugde van het bewegen!
Kinderen hebben tegenwoordig veel redenen om binnen te blijven. Videogames, smartphones, sociale media, enz. Gelukkig kunnen kinderen Brazilian Jiu-Jitsu boefenen om zo meer te gaan bewegen (dit geld natuurlijk voor meerdere vechtsporten). Een goede les geeft kinderen de vreugde van een geweldige lichamelijke activiteit en een nog betere kans om vrienden te maken.

4. Kinderen leren voet bij stuk te houden
Over de hele wereld is gepest worden een serieus probleem. De gevolgen van een vijandige omgeving kunnen desastreus zijn, zoals we vaak op het nieuws zien. Brazilian Jiu Jitsu is niet de oplossing tegen pesten, maar het is een zeer krachtig hulpmiddel voor kinderen om te leren hoe ze zich kunnen verweren. Meestal is alleen maar een blik in de ogen van een pestkop nodig om deze op haar of zijn plek te zetten.

5. Kinderen leren zelfs de waarde van wat echt belangrijk is
Brazilian Jiu Jitsu leert kinderen dat hun (eigen)waarde niet afhankelijk is van ras, geslacht, leeftijd of enig ander persoonlijk karakteristiek. De echte waarde van iemand is hoe hard ze werken op de mat en hoe ze anderen behandelen.

De bovenstaande voordelen (en nog veel meer) van BJJ bevestigen wederom dat vechtsporten goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Het maakt ze sterker en beter voorbereid op wat komen gaat in de weg naar volwassenheid.

 Gaat door vanaf 4 inschrijvingen - Heb je interesse in de trainingen, meld je vrijblijvend aan via het contactformulier of meld je aan bij de balie!

ALS LID VAN ONZE SportClub KAN JE GRATIS BRAZILIAN JIU JITSU, GRAPPLING EN MMA BEOEFENEN!